Festes i tradicions

JULIOL

L´últim cap de setmana té lloc la trobada anyal de gegants. Enguany va tenir lloc la 30ª Trobada el 28 de Juliol 2012, amb una gran festa en la que van participar unes quinze colles de gegants d´arreu de Catalunya.

AGOST

Sardanes cada diumenge al Parc Municipal. El diumenge abans de la Festa Major té lloc l'Aplec.

El cap de setmana abans de la festa Major es celebra la festa de la cabra d'or. Segons la llegenda, la cabra d'or confereix a qui la posseeix una força sobrehumana i una virilitat fora de mida. Els actes comencen amb el pregó de la cabra, que anima els moianesos a dirigir-se cap al castell de Clarà a buscar el tresor. Aquells qui ho vulguin poden passar la nit al recinte del castell on es buscarà la cabra a partir d'un joc de nit.

L'endemà al matí es portarà la troballa fins al balcó de l'Ajuntament de Moià per a què tot el poble sàpiga que s'ha trobat la figura. A la tarda, després d'una multitudinària cercavila, s'entrega el tresor al senyor feudal de Planella, que, segons la història, havia demanat la cabra d'or a canvi de no utilitzar el dret de cuixa amb una de les donzelles més boniques de la comarca. Tal com continua el relat, el senyor de Planella es voldrà quedar la cabra i també voldrà passar la nit amb la noia. Per això, els moianesos podran dirigir la seva ira apedregant el noble. Això sí, amb pedres de cartró. La festa acaba amb un gran sopar medieval a la plaça Major.

15 d'agost
Festa Major

16 d'agost

Té lloc a la Plaça Major la tradicional mostra de cultura popular.

Ballades d'aquest any.

Presentació i Ball de Veguers

Ball de Bastons

Ball de Nans

Sardana d´exhibició - Amb aire festiu

Vals Jota i Balls Vuicentistes

17 d'agost

Festa de l'Arbre Fruiter i d'Homenatge a la Vellesa.

SETEMBRE

El dissabte abans de l´Onze de Setembre, té lloc la Festa Barroca i Retorn a 1714. Es fonamenta bàsicament en l´artesania i jocs de l´època. Infants i adults, si volen, poden particitar com artesans i fent jocs en més de trenta activitats diferents. Aquesta festa té com a eix transversal la vida d'en Rafel Casanova (representada amb una obra de teatre per moianesos).

11 de setembre
Diada Nacional de Catalunya

Davant l'estàtua d'en Rafel Casanova, acte institucional, on totes les entitats del poble fan l´ofrena floral al peu del Monument. Tenen lloc diversos parlaments clont l´acte amb el cant dels segadors i exibicions castelleres.

Darrer cap de setmana

Té lloc cada any una Trobada Country a la Plaça Major.

DURANT TOT L'ANY:

Mercat setmanal els diumenges. Fires i Mercats, varis amb botigues al carrer promoguts per l´ABIC.

Festes del primer semestre


© Carlos Illa Casanova, 2012