El Moianès, nova comarca


Deu municipis que havien format part de tres comarques administratives diferents (Bages, Osona i Vallès Oriental) formen la nova comarca del Moianès, en un altiplà situat entre 600 i 900 metres sobre el nivell del mar.

Segons el padró municipal de 2014, 12.878 viuen als deu municipis que avui composen el Moianès: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, l'Estany, Granera, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló i Sant Quirze Safaja, en uns 300 Km2.

Fes clic per ampliar el mapa en finestra nova

La creació de la comarca

Tres eixos bàsics han conduit a la creació d'aquesta nova comarca que avui encetem: iniciativa del territori, suport del Govern i procés participatiu

La creació de la comarca del Moianès com a entitat local territorial d'abast supramunicipal dóna resposta a les reivindicacions del territori i és l'últim tràmit d'un llarg procés iniciat l'any 2010 i que ha culminat avui amb l'aprovació de la llei per part del Parlament de Catalunya. La nova comarca està integrada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d'Oló i té capital al municipi de Moià, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de govern. Amb la creació de la comarca del Moianès queden modificades les comarques del Bages, Osona i el Vallès Oriental.

El Govern va aprovar el passat 31 de març el Projecte de llei pel qual es crea la comarca del Moianès, en compliment a les competències exclusives que li atorga l'Estatut d'Autonomia de Catalunya sobre l'organització territorial i pel que fa a la determinació, creació, modificació i supressió dels ens que configuren aquesta organització.

Els ajuntaments havien exercit prèviament la iniciativa de creació de la comarca del Moianès, mitjançant l'acord de ple adoptat amb el quòrum legalment previst. Aquesta iniciativa es basa en un estudi documentat que justifica la creació de la comarca del Moianès per l'existència de vincles territorials, històrics, econòmics, socials i culturals entre els municipis que la formen, en la conveniència de la gestió supramunicipal dels serveis a prestar i en la seva viabilitat econòmica.

La decisió va ser validada per la ciutadania dels deu municipis integrants de la comarca que, el passat 22 de març, s'hi van manifestar a favor en un procés participatiu amb un percentatge de suport del 80,4%. Posteriorment, els ajuntaments de la comarca, un cop finalitzat el participatiu, es van posicionar novament demanant que segueixin els tràmits per tal que la comarca es pugui aprovar en seu parlamentària.

(Font: ManresaInfo.cat)

Alguns reculls de premsa, en relació a la constitució oficial de la nova comarca:

El Parlament aprova la creació del Moianès, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (15-4-2015).

«El Moianès comarca», Regió 7 - revista (28-3-2015), pàgs. 1-5.

«El Moianès» serà comarca amb el 80,44% dels vots a favor, ManresaInfo (23-3-2015)

«Els 10 municipis del Moianès decidiran el proper 22 de març si volen esdevenir comarca», ManresaInfo (9-3-2015)

«La creació del Moianès depèn només de la voluntat del Govern, però no té data», Regió7 (5-3-2013)



© Carlos Illa Casanova, 2012